Cele mai bune panouri fotovoltaice: Tipuri si producatori
Energia solară este, în momentul de față, cea mai sigură alternativă pentru viitorul energetic al planetei. Astfel, tot mai mulți gospodari au început să se intereseze despre randamentul panourilor fotovoltaice. Așa cum soarele este o sursă gratuită și inepuizabilă de energie, este de la sine înțeles că o astfel de investiție este rentabilă din mai multe puncte de verde. Să preiei controlul facturilor și să devii, în acelaști timp, mult mai responsabil în ceea ce privește poluarea este cel mai frumos scenariu pe care ți-l poți imagina și se poate transforma în realitate, fără costuri uriașe.
Dacă îți dorești să contribui activ la reducerea gazelor cu efect de seră și să faci economii pe termen lung, atunci îți recomandăm să te înscrii în programul Casa Verde. Poate nu știai, dar poți obține finanțare din fonduri nerambursabile pentru a-ți dota casa cu echipamente fotovoltaice. Programul se bucură de un real succes în țara noastră, ceea ce înseamnă că românii devin din ce în ce mai responsabili. Îți dorești și tu să faci parte din această categorie? Atunci te invităm să citești acest articol până la final. Vei descoperi care sunt cele mai bune panouri fotovoltaice pentru locuința ta, care sunt principalele criterii de care trebuie să ții cont atunci când faci o astfel de alegere, dar și care sunt cei mai cunoscuți producători de sisteme solare.
De câte tipuri sunt panourile solare?
Începe să-ți surâdă ideea de a face economii pe termen lung? Pentru început, trebuie să știi ce sunt panourile fotovoltaice. Aceste sisteme, alcătuite din mai multe celule interconectate, folosesc energia solară, pe care o convertesc în energie electrică. În ultima perioadă, tehnologia a avansat foarte mult, ceea ce a dus la o creștere spectaculoasă în materie de eficiență, sistemele fotovoltaice fiind din ce în ce mai accesibile și viabile în producerea de energie electrică. Astfel, îți poți alege unul dintre cele trei tipuri de panouri fotovoltaice:
Panouri fotovoltaice monocristaline
În prima categorie se regăsesc panourile fotovoltaice monocristaline. Acestea sunt realizate din celule solare monocristaline, fiecare celulă fiind o secțiune a unui singur cristal de siliciu. Astfel, panourile fotovoltaice monocristaline sunt recunoscute pentru gradul ridicat de eficiență pe care îl asigură. Cu alte cuvinte, ele reușesc să convertească o cantitate mare de energie solară în electricitate, fiind fabricate dintr-un singur cristal pur. Pe de altă pare, costul de fabricare este mult mai mare, comparativ cu celelalte opțiuni, pe care le vei descoperi mai jos. Deși acest aspect este foarte important în decizia de achiziție, trebuie să știi că eficiența ridicată le face să devină o investiție care merită, pe termen lung. Concret, randamentul panourilor fotovoltaice monocristaline atinge un procent de 16-21%, în general, dar poate ajunge și până la 50%, dacă ar fi să vorbim despre cele mai bune panouri fotovoltaice monocristaline.
Panouri fotovoltaice policristaline
Panourile fotovoltaice policristaline sunt alcătuite din cristale de siliciu fragmentate. Fragmentele topite și, mai apoi răcite, sunt tăiate în formă de plăci foarte subțiri. Făcând o comparație între monocristalin sau policristalin, un prim aspect pe care trebuie să îl știi este că, în cazul de față, vorbim despre mai multe cristale, ci nu de unul singur. Procesul de fabricare este mai ușor, față de opțiunea prezentată mai sus, ceea ce înseamnă un preț mai mic, dar și un număr mai mare de panouri, realizate în același timp. Pe de altă parte acestea sunt mai puțin eficiente, față de cele monocristaline, dar acest aspect nu îi împiedică pe gospodari să le considere potrivite pentru planurile lor de viitor. Prețul panourilor solare diferă în funcție de categorie, iar acestea sunt ceva mai ieftine față de prima variantă. Sigur că vorbim și despre o ușoară diferență în ceea ce privește eficiența. Astfel, panourile fotovoltaice policristaline au o eficiență de 14-17%.
Panouri fotovoltaice amorfe
Panourile amorfe sunt mult mai subțiri și au o greutate redusă, ceea ce le face ușor de manevrat. Acestea sunt alcătuite dintr-un strat subțire de sticlă, plastic sau metal, acoperit cu unul sau cu mai multe straturi de material fotovoltaic. În ceea ce privește randamentul panourilor fotovoltaice, trebuie să știi că cele amorfe sau cu film subțire, așa cum mai sunt cunoscute, au o eficiență de aproximativ 13%, sub nivelul celor monocristaline sau policristaline. Pe de altă parte, panourile solare amorfe pot reprezenta varianta ideală pentru tine. Asigură-te că ai suficient spațiu pe acoperiș!
Cum alegi cele mai bune panouri solare?
Pentru că panourile fotovoltaice reprezintă o investiție pe termen lung, e de la sine înțeles faptul că decizia de achiziție implică mai mulți factori. În primul rând, oamenii sunt tentați să ia în considerare prețul panourilor solare. Nu e un lucru greșit, doar că noi îți recomandăm să ai în vedere și alte aspecte, precum:
- Eficiență energetică – modul în care sunt realizate panourile solare poate contribui la cantitatea de energie captată și convertită în electricitate. Astfel, cu cât un panou este mai eficient, cu atât va capta mai multă energie solară.
- Coeficientul de temperatură – dacă eficiența energetică trebuie să fie una foarte ridicată, atunci când vine vorba despre coeficientul de temperatură, e indicat să vorbim despre un procentaj cât mai mic. Un panou solar care se supraîncălzește rapid, este unul care se va deteriora într-un timp foarte scurt. Cu alte cuvinte, coeficientul de temperatură se referă la impactul pe care energia solară îl are asupra panoului, după ce acesta a fost instalat.
- Garanție – în general, panourile fotovoltaice au o garanție de 25 – 30 de ani. Dacă producătorul tău nu îți oferă această garanție, atunci ar trebui să te gândești mai bine la decizia de achiziție. Sigur că nu trebuie să scapi din vedere nici faptul că panourile solare au nevoie de întreținere.
- Mărime – este indicat să optezi pentru un sistem suficient de mare (în Wați) pentru a-ți acoperi necesarul de energie electrică, dar trebuie să te asiguri că ai suficient spațiu pentru montarea panourilor solare. Reține și faptul că numărul de Wați este absolut necesar. Subestimând acest aspect, vei produce mai puțină energie decât ai nevoie. Pe de altă parte, supraestimarea te poate costa mult, în sensul că va trebuie să faci o cheltuială mai mare, care nu își are rostul.
TOP 5 panouri fotovoltaice. Tu ce alegi?
Pentru ca decizia de achiziție să fie una mult mai ușoară, ți-am pregătit un top panouri fotovoltaice, îndrăgite de gospodarii din întreaga lume:
- SunPower este unul dintre cei mai cunoscuți lideri mondiali în ceea ce privește producția de panouri solare cu eficiență ridicată. Producătorul este cunoscut și datorită garanției pe care o oferă pentru performanță – 40 de ani. Seria Sunpower Maxeon se bucură de un real succes, find apreciate de oamenii din întreaga lume, dar vine însoțită de un preț mult mai ridicat față de alte modele disponibile în piață;
- Panasonic este o altă companie cunoscută la nivel mondial în ceea ce privește fabricarea de panouri solare de înaltă calitate. Japonezii de la Panasonic au creat și seria EverVolt, cu o eficiență de până la 21.7%;
- REC este un producător îndrăgit atât pentru seria Alpha, serie premium, dar și pentru seria TwinPeak, o categorie de panouri fotovoltaice economice. REC are o experință vastă în domeniu și produce panouri fotovoltaice însoțite de o garanție standard de 20 de ani;
- Trina Solar este un alt producător de panouri solare, cunoscut mai ales pentru raportul calitate-preț. Trina Solar produce panouri cu eficiență mare, fiind apreciat mai ales pentru gama Honey M – panouri monocristaline;
- JinkoSolar este un producător chinez de panouri solare, recunoscut pentru gamele rentabile. Panourile Tiger și Tiger Pro sunt cele mai renumite, find considerate opțiuni ideale în ceea ce privește raportul calitate – preț.
Care este cel mai bun panou solar pentru o casă?
Cele mai bune panouri solare pentru casa ta sunt acelea care îți acoperă necesarul de energie de care ai nevoie zilnic. Astfel, este recomandat ca, înainte de toate, să apelezi la o echipă de profesioniști în servicii de montaj panouri solare. Cere cât mai multe informații și asigură-te că asculți sfaturile specialiștilor! De altfel, un alt aspect de care ar trebui să ții cont este valoarea totală de energie electrică de care ai nevoie lunar. Poți afla în doar câteva secunde, aruncând o privire asupra vechilor facturi.
Așadar, dacă și tu îți dorești să folosești energie regenerabilă, atunci panourile fotovoltaice pot deveni un partener de încredere în combaterea gazelor cu efect de seră, dar și în reducerea costurilor cu energia. Sigur că există mai multe opțiuni din care poți alege, dar dacă apelezi la sfatul profesioniștilor, vei găsi cea mai bună soluție pentru familia ta.