Cate panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casa?
Tot mai mulți oameni au început să caute soluții eficiente pentru a diminua costul facturilor de energie electrică. Astfel, panourile fotovoltaice au devenit din ce în ce mai populare în rândul celor care își doresc să facă economii, dar si să contribuie și la reducerea poluării. Chiar și statul vine în ajutorul gospodarilor care au înțeles că reducerea gazelor cu efect de seră este o misiune care ne privește pe toți. Prin programul Casa Verde poți accesa și tu fonduri nerambursabile pentru a instala sisteme fotovoltaice. În fiecare an, programul se bucură de un real succes, fiind așteptat cu nerăbdare de tot mai mulți consumatori casnici.
Un prim pas pe care trebuie să îl faci pentru acest demers este să contactezi o echipă care să îți ofere servicii de montaj panouri fotovoltaice, dar și îndrumarea necesară pentru a lua cea mai bună decizie. În cele ce urmează, vei descoperi câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă, dar și care sunt principalele aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți faci calculele.
Factorii care influențează numărul panourilor fotovoltaice
Pentru început, trebuie să știi că un sistem de panouri fotovoltaice pentru o casă poate să difere de la un consumator la altul. Astfel, înainte de a lua decizia de achiziție, este important să analizezi 3 factori:
- Istoricul de consum al casei tale: Dacă, în general, consumul de energie este unul destul de redus, atunci vei avea nevoie de mai puține panouri fotovoltaice, față de consumatorii care au un consum lunar mai mare. Aruncă o privire asupra facturilor din ultimele 12 luni pentru a afla care este media lunară si anuală a consumului la tine în familie;
- Eficiența panourilor fotovoltaice: Vei avea nevoie de mai puține panouri dacă acestea sunt eficiente, dar și invers. În acest caz, vei avea de ales între panourile monocristaline, policristaline și cele amorfe;
- Spațiul disponibil pe acoperiș: Cu cât acoperișul este mai mare, cu atât vei avea mai mult spațiu disponibil pentru panourile fotovoltaice. Pe de altă parte, este esențial să ții cont de orientarea și înclinația acestuia, dar și de umbrire și diferite obstacole, precum: antene sau copaci.
Ce conține sistemul de panouri fotovoltaice?
Trebuie să știi că pentru decizia de achiziție, va trebui să ai în vedere și prețul panourilor fotovoltaice. Acesta pot varia în funcție de numărul de panouri de care ai nevoie, dar și în funcție de caracteristici și performanțe. Iată ce trebuie să conțină un kit de panouri fotovoltaice pentru casă:
- Panourile fotovoltaice: Acestea convertesc energia generată de soare în energie electrică pentru consum și reprezintă, de altfel, principala componentă a sistemului.
- Sistemul de prindere sau fixare: Suportul de fixare are rolul de a asigura o poziționare optimă și trebuie să fie unul rezistent;
- Invertorul: Panourile fotovoltaice generează curent continuu (curent de tip CC) și din acest motiv, sistemul este prevăzut cu un invertor care are rolul de a converti acest curent în curent alternativ (de tip CA), necesar pentru uz casnic;
- Cabluri: Acestea sunt folosite pentru a conecta panourile între ele și este indicat să se folosească doar cabluri scurte, pentru a elimina riscul pierderilor de energie.
Pe lângă acestea, există și alte elemente pentru care poți opta:
- Baterii pentru stocarea energiei, în cazul în care alegi un sistem off-grid sau hibrid. Trebuie să știi că sistemele off-grid sunt complet independente de rețeaua electrică. Astfel, sunt adesea folosite în zonele izolate, unde accesul la rețea este destul de anevoios sau chiar imposibil. Pe de altă parte, sistemul hibrid este o combinație între on-grid (sistem conectat la rețeaua publică) și off-grid;
- Sistem de monitorizare pentru a urmări, în detaliu, producția de energie.
Kituri pentru panouri fotovoltaice. Vezi ce opțiuni ai
Am stabilit că necesarul de panouri fotovoltaice se calculează împreună cu echipa de specialiști, în funcție de consumul mediu lunar. Astfel, de cele mai multe ori, consumatorii casnici aleg panouri fotovoltaice de 3, 5, 7 și uneori chiar 10 kw. În general, un panou are o putere de ieșire cuprinsă între 250 și 550 de wați. În acest sens, dacă optezi, de exemplu, pentru un sistem de 5kw, vei avea nevoie de aproximativ 12 panouri și de aproximativ 25 de metri pătrați disponibili pe acoperiș. Reține și faptul că eficiența sistemului fotovoltaic este influențată, în mare parte, de orientarea panourilor și unghiul de înclinație. În acest sens, nu există o rețetă universal valabilă pentru toate gospodăriile.
Câte panouri solare sunt necesare pentru a alimenta o casă?
În general, o casă poate avea nevoie de 12 și până la 24 de panouri solare pentru a aduce facturile la utilități aproape de 0 sau chiar pe minus. Pe de altă parte, e important să știi că numărul de panouri solare de care ai nevoie poate fi influențat de locația geografică. Astfel, dacă locuiești într-o regiune cu un climat înnorat, e de la sine înțeles că vei avea nevoie de mai multe panouri solare, față de cei care locuiesc într-o zonă în care soarele stă mai mult timp pe cer. Din acest motiv, este esențial să faci o evaluare corectă a nevoilor tale. Pe de altă parte, trebuie să știi că poți suplimenta numărul de panouri pe parcurs, dacă sistemul îți permite.
O altă metodă de a stabili numărul de panouri solare necesare familiei tale este să ții cont de consumatorii casei. Dacă te întrebi câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o centrală electrică, poți afla răspunsul analizând consumul mediu al centralei și producția pe care o oferă panoul fotovoltaic în funcție de model și orientarea geografică.
Calculează necesarul de panouri fotovoltaice în 3 pași simpli
Așa cum spuneam, numărul de panouri fotovoltaice poate fi diferit de la o locuință la alta. Astfel, pentru a determina necesarul optim pentru casa ta, va trebui să ai în vedere următorii pași:
- Stabilește consumul mediu de energie și ține cont de variațiile sezoniere;
- Apelează la o firmă de specialitate care să-ți ofere consultanță;
- Stabilește bugetul de care dispui pentru a instala echipamentele.
Concluzionând, decizia de a instala panouri fotovoltaice va influența în mod pozitiv costul facturilor lunare, dar și felul în care contribui la reducerea poluării. Apelează la profesioniști dacă vrei sa calculezi cu exactitate numărul de panouri fotovoltaice necesare pentru casa ta și vezi dacă te încadrezi în bugetul stabilit.